НОВА ХЛАДЊАЧА И МЕХАНИЗАЦИЈА У ГАБРОВЦУ
14.11.2011

У селу Габровац, на територији Градске општине Палилула, завршена је инсталација хладњаче намењене члановима Удружења воћара и виноградара “ЧЕГАР”. Ова вредна инвестиција остварена је захваљујуци Немачкој организација ХЕЛП, која је у оквиру пројекта “Смањење сиромаштва кроз подршку локалном одрживом развоју у јужној Србији”, а у склопу компоненте развоја кооператива, донирала опрему укупне вредности од 15.000 евра. Чланове Удружења и представнике донатора-организације Хелп, обишли су Милан Ђурђевић, председникм Скупштине Градске општине Палилула и Бобан Микић, члан Већа општине. Овој свечаности присуствовали су и градоначелник Ниша Милош Симоновић, начелница Управе за пољопривреду Александа Брзаковић и председник општине Пантелеј Славиша Динић. Према речима Александре Брзаковић, начелнице Управе за пољопривреду и развој села, ова донација је један од конкретних начина на који локална самоуправа, надлежна управа и развојни програми и пројекти могу заједнички да допринесу побољшању пољопривреде. Она је истакла да предстоје и друге активности за подизање капацитета удружења и у околним општинама које ће допринети даљем усавршавању прераде, маркетинга и одговарајућег пласмана пољопривредних производа.

Опрему чине расхладна комора капацитета до 25 тона за складиштење воћа и поврћа и воћарска механизација: мулчер за млевење, атомизери за прскање, муљаче за грожђе, пумпа за претакање и филтрирање и машина за затварање флаша. Иако је физички смештена у Габровцу, у домаћинству Слађане Милић, капацитете хладњаче моћи ће да користе и други чланови Удружења, које броји тридесет и шест пољопривредних произвођача повртарских и воћарских култура. Уз помоћ хладњаче, нарочито ће произвођачка група из Габровца имати користи у постизању повољније цене за шљиву, вишњу, кајсију, јагоду и јабуку. Јабука може да се складишти и до шест месеци, кајсија и шљива до месеци, а јагода недељу дана. Остатак механизације: мулчер, муљаче, прскалица и пумпа биће на располагању и свим члановима према потребама. Према речима Слађане Милић, чије домаћинство нема ни једног запосленог члана и које годинама живи искључиво од пољопривреде, у овом делу општине Палилула на 330 метара надморске висине, најбоље успева управо шљива. Домаћинство Милић гаји кајсију на 34 ара и под шљивом има два хектара али планира повећање броја стабала шљиве на три хектара. Слађана је са још девет чланова Удружења похађала обуку за пољопривреднике у области заштите биља у воћарству и повртарству и пословну обуку из маркетинга.

Пољопривредна газдинства чланова Удружења “Чегар” физички се налазе на територији градских општина Палилула и Пантелеј, које кроз сопствена средства и програме у сарадњи са Управом за пољопривреду и развој села Града Ниша и организацијом ХЕЛП настоје да подстакну и олакшају њихов рад. Компонента развоја кооператива, односно удружења има за циљ да подржи оснивање и развој пољопривредних и других произвођачких кооператива удружења како би се комбиновањем расположивих ресурса допринело ефикаснијем тржишту и брендирању њихових производа и побољшању прихода чланова кооператива. Обавезу друштвено корисног рада добитници гранта ће обавити за чланове Удружења дистрофичара из Ниша.

Немачка организација ХЕЛП је у Србији од 1999. године са активностима на пољу хуманитарне помоћи до развојних пројеката подршке запошљавању и локалном одрживом развоју од 2002. године, каже Станислава Кулиџан. У развојним пројектима, на територији Србије до сада је подржано оснивање и/или проширивање готово четири хиљаде малих бизниса појединачним грантовима у виду опреме. Само на југу Србије, подржано је више од хиљаду малих бизниса ангажованих у пољопривредним, услужним и занатским делатностима. Пројекат „Смањење сиромаштва кроз подршку локалном одрживом развоју у јужној Србији“ се спроводи у градовима Ниш и Врање и општинама Алексинац, Бујановац, Пирот и Прешево а донатори су Немачка влада и циљни градови и општине. Укупна вредност пројекта је 956.200 еура. Део пројекта који се спроводи на територији Града Ниша износи 320.000 евра, од чега је финансијско учешће Града 130.000 евра.